Вандали трошат лампи около Пантеона на Възрожденците в РусеСедемнадесет лампи, осветяващи Пантеона на възрожденците в Русе, са били потрошени от вандали, съобщиха от Историческия музей в дунавския град.

В момента всички те са свалени, а местата на свързването им са били изолирани за безопасност.Правят се опити за отремонтиране и усилване на корпусите на лампите, след което те ще бъдат върнати на местата си. Преди три дни непълнолетни лица са били заснети от видеокамерите за наблюдение, които систематично ритат и повалят декоративното осветление. Първият път, когато бяха установени нарушителите, родителите им възстановиха стойността на едва две от потрошените осветителни тела. Всички останали поправени бяха за сметка на музея. Към настоящия момент стойността на счупените лампи е близо 6000 лв., а такава сума през настоящата година все още не е събрана от посетителите на Пантеона, обясняват от Историческия музей.

Пандемията силно ограничи посетителите на музеите у нас и по света, поради което подобни разходи в резултат на вандалски нападения, са неприемливи, ядосват се музейните експерти. Само преди година приключи реконструкцията на Пантеона на Възрожденците по европрограма и поставянето на ново художествено осветление на паметника-костница.

Коментарите са изключени