Ветровете край Голямото червено петно на Юпитер се ускоряватВетровете край Голямото червено петно на Юпитер – най-мащабната буря в Слънчевата система, се ускоряват, съобщи Сайънс алърт.

Планетолози от университета на Калифорния в Бъркли използваха данни от телескопа „Хъбъл“, за да анализират как бурята се е променила от 2009 г. до 2020 г. Резултатите показват, че през това време ветровете по външния й край са се ускорили с 8 процента, предаде БТА.Скоростта на вятъра се увеличава с 2,5 км/ч. годишно. Това не е значително, но е забележимо увеличение. На изображенията учените са видели цветни облаци по краищата на бурята. Скоростта им е до 640 километра. Въпросът какво ускорява бурята, остава без отговор. Като причини са изключени промени в ъгъла на околната атмосфера и промени в температурата на различна височина.

Предишни изследвания показаха, че Голямото червено петно се свива с времето. Бурята е открита през 17-и век, а непрекъснати наблюдения се провеждат от 1878 г.

Голямото червено петно е по-широко от диаметъра на Земята. Смята се, че съществува повече от 300 години. Възможно е да се е образувало дори по-рано, но хората не са можели да го наблюдават.

Коментарите са изключени