В галерия „Нюанс“: Как предмети от всекидневието стават изкуство

Отговорът е на художничката Мариана Манева

В галерия

Как художничката Мариана Манева преосмисля ежедневието?

В галерия

Това показва галерия “Нюанс” ( ул. “Иван Денкгоглу” 42).

Изложбата се откри на 23 септември.

Мариана Мaнева е визуален артист,

работещ в областта на

пластичните изкуства

Характерно за нейните творби е комбинацията на дърво с различни материали, чрез които създава изчистени композиции със силно изразена пластика. Голяма част от посланията в творбите са със социална насоченост, каквато е и темата на изложбата “Преосмисляне на ежедневието”.

“Концепцията за изложбата се зароди след навлизането на пандемията от COVID- 19 и изолацията, която наложи тотална промяна в нашето ежедневие, в резултат на което трябваше да преосмислим нашите ценности, приоритети и цели. Тази ситуация ми даде възможност и време да развия по-задълбочено една от посоките, в която работя през последните години, повлияна от течението в съвременното изкуство Редимейд.

Използвам

излезли от употреба

предмети от бита,

които намират все по-малко приложение в съвременното ни общество, и променям техния контекст, като ги превръщам в произведение на изкуството. Винаги са поставени в центъра на композицията като пластичен акцент, комбиниран с дърво и подчертан допълнително от цвят. Такива вещи намирам изхвърлени в пунктовете за вторични суровини или на битака – вентилаторни перки, месомелачки, тигани, форми за кекс и различни метални части от стари машини.

Първата идея за такъв тип работи се появи спонтанно по време на едно преместване, докато изхвърлях стари неща и тъкмо беше дошъл редът на няколко стари тигана и една форма за кекс от бабино време, когато в съзнанието ми изплуваха работите на американския концептуалист Джоузев Косут – “Един и три стола” и “Един и три тигана”.

Коментарите са изключени