Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съветЮристът Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет. Той бе избран с 36 гласа. Във вота са участвали 44 общински съветници от общо 61. Недействителните гласове са 8.

Георгиев бе единствена номинация за поста, след като във вторник досегашният председател Елен Герджиков подаде оставка. Още преди гласуването от групите на БСП и Демократична България, както и независимият Борис Бонев от „Спаси София“ обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Георгиев, който бе издигнат за поста от групата на ГЕРБ – СДС. 

Георгиев е първи мандат общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ – СДС. Председател е на комисията по финанси и бюджет към СОС. Вносител е на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетните разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт и безконтактните плащания в него, социални дейности и други.

Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London. Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през тази година. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства. В момента е главен асистент по търговско право в Софийския университет. Георгиев е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев и Колев“.

Коментарите са изключени