Делото за шпионаж срещу Николай Малинов започва през октомвриДелото за шпионаж срещу председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов тръгва по същество.

Той е обвинен от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайнаДелото ще започне по същество на 26.10. 2021 г.

Това реши Специализираният наказателен съд днес, в открито разпоредително заседание по делото, след като прие, че не са налице процесуални пречки за начало на съдебното дело.

Обвинителният акт срещу Николай  Малинов  бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката.

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия.

Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.

В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

Малинов беше задържан през септември 2019 г. Съдът му наложи мярка за неотклонение парична гаранция от 50 хил. лв. и му беше забранено да напуска страната.

Коментарите са изключени