Днес се навършват 100 г. от кончината на Иван ВазовДнес се навършват 100 г. от кончината на Патриарха на българската литература Иван Вазов.По този повод Националният литературен музей организира поклонение в негова памет, което ще се проведе от 11 ч на гроба на писателя в градинката до църквата „Света София“.

На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, родственици на Вазов, представители на държавни, научни и културни институции в страната.

Рецитал на Вазови стихотворения ще изпълни актьорът Георги Златарев.

По повод 100-годишнината от смъртта на знаковата фигура за българската литература в къщата музей „Иван Вазов“ ще бъде подредена временна изложба с експонати като посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирано от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и др.

Довечера в Народния театър „Иван Вазов“ президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората годишна награда за духовен принос, носеща името на писателя.

Коментарите са изключени