ДПС ще издигне и регистрира кандидати за президент и вицепрезидентЦентралното оперативно бюро ще издигне, утвърди и регистрира кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент на Републиката, това реши ДПС на свое онлайн заседание на Централния съвет. На заседанието бяха одобрени критерии и процедура за номиниране на кандидати за народни представители за изборите на 14 ноември 2021 година. Сред критериите за номинации на кандидати са да бъде избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на Движението за права и свободи и на либерализма.

По време на заседанието бе направен анализ на актуалната политическа ситуация по области и бе приета декларация, която осъжда остро всяко погазване за Законите на страната и Конституцията на Републиката.„Централният съвет на ДПС осъжда остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри“, се казва в приета на заседанието декларация..

В нея се казва още, че масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, са били подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършвали се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждавали хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали.

„Целта беше сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права. ДПС сезира компетентните органи в Европейския съюз и ще настоява за извършване на обективна независима проверка на всеки един конкретен случай“, се казва още в текста. От партията щели и да настояват вътрешният министър Бойко Рашков „да понесе своята отговорност“.

ДПС призова всички български граждани „да бъдат смели и открито да се противопоставят на беззаконието и своеволията на самозабравили се министри“. 

Коментарите са изключени