Евростат: България е втора в ЕС по работещи бедни, които не могат да се отопляватЗаради ниските заплати почти три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят да отопляват домовете си, въпреки че работят. Това показва анализ на данни от Евростат на Европейския институт на профсъюзите, оповестен от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/.

Анализът е публикуван на интернет страницата на КНСБ. Той е направен на фона на покачващите се цени на енергията в Европа.В началото на есента и в навечерието на зимата 15 процента от работещите бедни в Европа няма да могат да включат отопление. Този процент се равнява на 2 713 578 души в цяла Европа, предупреждават от ЕКП.

През последното десетилетие ситуацията се е влошила в десетина държави-членки на ЕС, а сега рязкото покачване на цените на електроенергията в Европа рискува да доведе до енергийна бедност още повече работещи, прогнозират от ЕКП.

Данните сочат, че България е на второ място в списъка с най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление. Най-зле са в Кипър – 45,6 на сто, следва България – 42,8 %на сто, Литва – 34,5 на сто.

Най-голямо процентно увеличение на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление от 2009 г. насам има в Хърватия с ръст от 16,5 на сто.

Коментарите са изключени