ЕК иска частично спиране на визовото споразумение с Беларус заради мигрантски натискЕвропейската комисия е предложила днес визовото споразумение с Беларус да бъде частично замразено. Мярката се налага,след като Минск предизвика миграционен натиск по външните граници на ЕС, събщава БТА..

Комисията уточнява, че е готова занапред да предлага подобни мерки спрямо държави, които злоупотребяват с мигрантите. Предвижда се при подобни случаи да има последици за визовата политика, двустранната търговия и осигуряването на различна подкрепа през бюджета на ЕС за страната нарушител.ЕК пояснява, че днешното предложение няма да засегне обикновените граждани, а само държавни представители на Беларус, когато пътуват в служебно качество. Съветът на ЕС ще се произнесе по предложението на комисията и ако го одобри, Минск ще бъде предупреден 48 часа преди налагането на мярката.

Споразумението за визите с Минск влезе в сила преди година, но оттогава Беларус спря да приема обратно мигранти, проникнали през нейната граница в ЕС. Спорът между Беларус и ЕС се задълбочи покрай случая с отклоняването на полет на „Райънеър“ и последвалото задържане на Роман Протасевич, припомнят от агенцията

Коментарите са изключени