ЕС предупреди Русия да не позволява кибератаки преди изборите в ГерманияЕвропейският съюз предупреди днес Русия да не позволява на хакери да извършват кибератаки и или да разпространяват дезинформация в някои от 27-те страни членки на общността. Предупреждението беше отправено два дни преди парламентарните избори в Германия, предаде Асошиейтед прес.

„Някои държави членки на ЕС наблюдават злонамерени дейности в киберпространството, колективно определени като „Гоустрайтър“, и ги свързват с руската държава“, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.„Подобни дейности са неприемливи, тъй като се опитват да заплашат нашата цялост и сигурност, демократични ценности и принципи и основното функциониране на нашите демокрации“, каза той в изявление.

По думите му „ЕС ще се върне към този въпрос на бъдещи срещи и ще обмисли предприемането на по-нататъшни стъпки“, предава БТА.

Борел заяви, че атаките са били насочени срещу депутати, правителствени служители, политици, медийни работници и гражданското общество.

ЕС и неговите държави членки „решително осъждат тези злонамерени кибердейности, които трябва незабавно да бъдат прекратени от всички, замесени в тях“, каза той.

„Ние призоваваме Руската федерация да се придържа към нормите на отговорното държавно поведение в киберпространството“, заяви Борел.

Германски служители по сигурността казаха днес, че е била извършена кибератака срещу Федералната статистическа служба, която също така има грижа за изборите в утре.

Според говорителя на вътрешното министерство Марек Веде атаката, изглежда, е засегнала сървър, използван за преброяването на населението, а не изборна инфраструктура. По думите му „няма заплаха за провеждането на федералните избори“.

Коментарите са изключени