Започна прехвърлянето на товара от заседналия кораб край Камен брягОперацията по прехвърлянето на товара от заседналия край Камен бряг кораб трябва да започне тази сутрин, ако времето позволява, предава БНТ.

Плаващ кран ще прехвърли товара на кораба „Вера Су“, азотни торове, на друг плавателен съд. След това „Вера Су“ ще бъде провлачен до най-близкото пристанище. След огледа на морското дъно е определен път, по който кранът да стигне до плавателния съд и да започне акцията.

Товарът е в насипно състояние, което ще улесни неговото пренасяне, смятат експертите. Заседналият кораб трябва да бъде освободен поне от половината си товар, за да може да се отдели от скалите и да бъде изтеглен по-лесно.

Очаква се акцията да продължи най-малко 2-3 дни при благоприятни условия. Разходите по операцията ще бъдат поети от корабособственика и застрахователната компания.

Опасност от екологична катастрофа няма. Целостта на хамбарите и цистерните с гориво не е нарушена. Дори и да попадне в морската вода, азотният тор не е опасен.

Коментарите са изключени