Инициативен комитет издига Румен Радев за президент утреРумен Радев е безалтернативен като фигура, това не гарантира преизбиране, всичко зависи от това дали хората ще гласуват, да гласуваме след седмица ще бъде безсмислено. Това коментира евродепутатът от левицата Иво Христов пред БНТ.

Той съобщи, че инициативният комитет ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат утре.„В него има над 100 общественици, хора от местната власт, спортисти и др. Имаше хиляди желаещи да подкрепят президента Радев. Българският народ ги издига чрез Инициативен комитет. Много от партиите заявиха своята подкрепа. Подкрепата е широка“, коментира евродепутатът, който на старта на първия мандат на Радев бе шеф на кабинета му.

ДПС имат всички основания да се борят срещу президента Радев, защото той постави неудобни за тях въпроси. За мен президентът Радев е безалтернативен като сила и средоточие на интересите на хората. Това не гарантира преизбиране, призна обаче Христов. Всичко зависи дали всеки един от нас ще осъзнае рисковете и ще отиде да гласува. На 14 ноември трябва да отделим един час, за да гласуваме, за да не се наложи след една седмица да гласуваме пак, призова той.

„Много от партиите заявиха подкрепа, тя е широка. ГЕРБ има основания да се бори срещу Радев, той постави неудобни за олигархията – ГЕРБ и ДПС, въпроси. Борисов използва стратегията на огледалото – „гледаш огледалото, възмущаваш се от това, което сам си направил и го приписваш на друг, това е, което прави Борисов“, допълни Иво Христов.

„Лявото и дясното през 2021 г. не са закотвени географски, а са във всички общества. Имаме странен обрат в пропагандата на опонентите, които преди 5 години внушаваха, че президентът Радев е назначен от Москва. Със способността си да казва „не“ той се движи в тесния коридор между интересите на Великите сили. Президентът се старае да отстоява българския интерес. Това е трудно, но той го прави“, добави Иво Христов.

По думите му Радев се старае да отстоява националния интерес и го прави.

Иво Христов изрази категоричност, че „Продължаваме промяната“ не е продукт на Румен Радев.

Коментарите са изключени