Инспекторите на НАП ще правят проверки и извън борсите за плодове и зеленчуциИнспекторите на Националната агенция за приходите /НАП/ проверяват освен най-големите борси за плодове и зеленчуци, но и рисковите търговци, които са изнесли дейността си в околностите на тържищата, съобщиха от приходната агенция, цитирани от БТА.

Те ще контролират и санкционират нелегалната търговия съвместно с органите на МВР. Данъчните са проверили над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци.

Преди близо три седмици приходната агенция започна денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната. На входовете и изходите на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби, уточняват от НАП.Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци отчетоха значителен ръст в оборотите си. С над 50% нарасна и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи. Паралелно с това обаче, част от бизнеса с плодове и зеленчуци се изнесе в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължиха. Съвместни екипи на НАП и полицаи ще контролират тези места и ще санкционират нарушителите на данъчното законодателство. Проверките продължават, съобщават още от приходната агенция.

Коментарите са изключени