Министър Светлан Стоев прие делегация на Националната художествена галерия в СкопиеМинистърът на външните работи Светлан Стоев прие делегация на Националната художествена галерия в Скопие, водена от директора й Дита Старова – Керими. Основна тема на разговора бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на културата, включително осъществяване на съвместни проекти с Държавния културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи и Културно-информационния център на България в Скопие и с други културни институции и галерии у нас.

„Културата е неотменна част от външната политика. Тя е най-директният път към сърцата и душите на хората. Чрез културата могат да се отправят послания, които са трудно постижими с обичайните средства на външната политика“, подчерта министър Стоев.Той изрази надежда, че това първо официално посещение на делегация от Националната художествена галерия в Скопие ще постави началото на активна съвместна дейност, която ще спомогне „да вървим заедно по пистата на европейското сътрудничество“.

„Има огромен неизползван потенциал помежду ни да работим заедно и да се опознаваме още повече, който се надявам да бъде реализиран буквално в следващите седмици и месеци“, заяви външният ни министър.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за гостуване на представителна изложба на ДКИ в Република Северна Македония, както и на проекти на Националната галерия в Скопие в галерия „Мисията“ на ДКИ. Сред областите на потенциално сътрудничество са и обучението в сферата на културния мениджмънт по българската официална помощ за развитие.

Дита Старова – Керими изрази благодарност към министър Стоев за ангажимента му към съвместни инициативи на Националната художествената галерия в Скопие и Държавния културен институт, както и на директора на ДКИ Снежана Йовева и на директора на Културно-информационния център на България в Скопие Антония Велева за възможността да посети България.

В рамките на официалната визита у нас гостите от Скопие имаха срещи с представители на Министерството на културата, с директорите на Националната художествена галерия и Софийска градска художествена галерия, с преподаватели от Националната художествена академия и експерти в различни сфери на изкуството. Те разгледаха богатия Художествен фонд на МВнР, надхвърлящ 2000 произведения, както и обновената галерия „Мисията“ на ДКИ./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени