Най-новата галерия „Вежди“ отваря с 30 творби на РашидовНовото пространство за изкуство – галерия “Вежди”, отваря утре – на 1 октомври, в 18 чТя носи името на Вежди Рашидов и в първата си експозиция представя 30 негови творби – скулптури, рисунки и акварели.

Намира се на ул. “Симеоновско шосе” 97 и е единствената галерия на тази толкова дълга столична улица.

Впечатляващото с интериора си артпространство ще е място за представяне на най-изявени творци. Ето какво пише известната изкуствоведка и галеристка Аделина Филева:

“Артгалерия “Вежди” е ново галерийно пространство

встрани от шума и

суетата на центъра

на София

Галерия, която ще предлага живопис, скулптура и графика на утвърдени имена на художници в българското изкуство с ясна художествена политика.

Първият, който галерията ще представи, е нейният собственик – скулпторът Вежди Рашидо

В експозицията седмици ще се видят 30 акварели и скулптури. Леки и въздушни, едва доловими със своите светли тонове, под които прозира белотата на листа, или напластени, плътни и материални, акварелите на Вежди Рашидов често се съчетават с гваш или рисунка с молив, за да се подчертае силата на формите и играта на хармонията на цветовете. Загатнатите едва доловими силуети и детайли оставят място за въображението.

В скулптурите също е намерен точният баланс на изявена пластичност и емоционален заряд. Деформираните човешки и животински образи с разнообразна фактура и патина, дори и когато са разчленени, запазват своята експресивна сила, лиризъм и жива сетивност.”

Неотдавна

Вежди Рашидов

беше удостоен

с високо

международно

отличие –

златния медал на Кралския артистичен кръг в Барселона. Признанието бе заради световната му слава на талантлив творец. Той стана и почетен член на Съюза на испанските художници. В творческата си биография има близо 50 самостоятелни изложби в Европа и света, носител на най-авторитетни отличия.

“Дано тази нова галерия стане място и за стойностни дискусии, за срещи на изявени имена, защото изкуството е онова, което ни спасява в трудни моменти и което остава и след нас.

Искрено вярвам в силата на таланта да сплотява хората”, сподели Вежди Рашидов преди откриването.

Той благодари на съпругата си д-р Снежа Бахарова – Рашидова, защото артгалерия “Вежди” е нейният подарък за предстоящия му юбилей през декември тази година.

Коментарите са изключени