Народната певица Олга Борисова, отличена с “Грами”, си отиде на 80 г. (Обзор)

Народната певица Олга Борисова си отиде на 80-годишна възраст, а погребението ѝ вероятно ще бъде в Алеята на творците в София.

Миналата година ѝ откриват рак на панкреаса. Претърпява две интервенции, като втората е през февруари тази година. “Миналата седмица спря да говори и постъпи във Военна болница. Беше в кома, на командно дишане и почина на 21 септември. До края духът ѝ беше много висок, не се оплакваше, никога не говореше нито за диагнозата, нито за това какво се е случило. Тя смяташе, че всеки има предопределена съдба и докато може, ще работи”, каза с тъга фолклорният изпълнител Даниел Спасов.

От 1964 г. Олга Борисова е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокалния ансамбъл “Мистерията на българските гласове”. Най-известните ѝ песни са “В село дюлгере дойдоа”, “Лепа Яно”, “Пладнина е, братко”, “Майстор Манол” (“Вградена невеста”) и много други.

Самостоятелно и с “Мистерията на българските гласове” пее в най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. За нея пишат музика едни от най-добрите български композитори, сред които Красимир Кюркчийски, Христо Тодоров, Николай Кауфман, Емил Колев.

Записва стотици песни от Кюстендилския край за БНР и “Балкантон”, издава 3 дългосвирещи плочи и компактдиск “Цветни съзвучия”. През 1991 г. заедно с “Мистерията на българските гласове” получава престижната американска награда за музика “Грами”. През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. “Откакто се помня, все пея. Била съм малка, майка ми и нейни приятелки пееха и играейки около тях, им подражавах. Но никога не съм мислила, че ще ставам певица. Няма ден, в който да не благодаря за този велик подарък на съдбата – 60 години да изпълнявам уникалните български народни песни”, каза тя в интервю за “24 часа” по повод 80-годишния ѝ юбилей, който бе на 28 юни.

Преди по-малко от месец президентът Румен Радев връчи на Олга Борисова почетния знак на държавния глава.

Коментарите са изключени