На 14 ноември гласуваме в поне 11 643 секцииПрогнозният брой секции, които ще отворят на 14 ноември е 11 643, а според предварителните списъци хората с право на глас са 6 708 189. Това съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

След отказа за регистрация на партията гражданска платформа „Българско лято“ поради непредставени документи, които се изискват по закон, общо 21 партии и 7 коалиции са подали документи за регистрация за участие в парламентарните избори. В президентските избори те са 12 партии и 5 коалиции. Този брой обаче не е окончателен, тъй като част от проверките за нужните 2500 подписа за регистрация, все още не са приключили.Освен това до 4 октомври е срокът, в който инициативни комитети могат да подават документи за регистрация в ЦИК за участие в президентските избори. До момента това са направили два инициативни комитета.

РОСИЦА МАТЕВА

РОСИЦА МАТЕВА

ЦИК може да закупи повече от 1600 машини, за да осигури по две устройства за гласуване в над 2200 секции. Предстои комисията да обяви нова обществена поръчка за доставка, обясни Матева.

Днес комисията ще има среща със „Сиела Норма“ за уточняване на детайли около прехвърляне на собствеността на софтуера, за да се финализира договорът, който бе сключен през февруари месец.

Вероятно на 14 ноември ще се гласува с една карта и за двата избора – за парламент и за президент. Решението ще бъде взето от ЦИК, след като бъде подписан договорът за модификация на софтуера. 

671 е броят на автоматичните секции, които ще бъдат разкрити в 67 държави. Това обаче не е окончателният брой на секциите в чужбина. Той ще е ясен след 19 октомври. От днес българите, живеещи в чужбина, които искат да гласуват на 14 ноември, могат да подават заявления през сайта на ЦИК. Платформата ще бъде активна до часове. Крайният срок за подаване на заявления изтича на 19 октомври, уточни другият зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов. 

Коментарите са изключени