Никола Димитров обвини България в нарушаване на Договора с РСМОтношенията с България се промениха, когато тя наруши член 2 от Договора за добросъседство. Тези обвинения отправи вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров, добавяйки, че в атмосфера на изнудване няма напредък.

„Принципът на Договора за приятелство с България беше правителствата и политическите лидери да се занимават с настоящето и бъдещето, а историците да се занимават с историята. Това, което се случи, е, че отношенията се промениха, защото България наруши член 2 от Договора“, заяви Димитров.Според неговата интерпретация член 2 гласи, че „София ще помага на РСМ по европейския път, няма да пречи, най-малко пък ще ни блокира“.

БГНЕС припомня, че точният текст на чл. 2 от Договора от 1 август 2017 г. гласи:

„Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО“.

Димитров заяви също така, че „големият проблем за напредъка както в историческите разговори, така и по другите въпроси, по които има различия, е атмосферата на изнудване“.

Коментарите са изключени