Обикновени хора станаха космически героиЧетирима обикновени американци се прославиха с първия частен полет в Космоса без професионален астронавт на борда. Историческата мисия Inspiration4 (“Вдъхновение 4”) продължи 3 дни и се осъществи от компанията на Илон Мъск “Спейс Екс”. Тя бе платена от милиардера Джаред Айзъкман.След завръщането си миналата неделя четиримата от екипажа казаха, че преживяването ги е променило завинаги и се надяват техният опит да помогне за вдъхновение на други. Докато бяха в орбита, щастливците направиха научни изследвания и разговаряха с пациенти от детската болница “Сейнт Джуд”, а също и с прочутия американски актьор Том Круз, който има амбициозната цел да снима филм в Космоса.

Джаред Айзъкман

– командирът

благодетел

38-годишният богаташ Джаред Айзъкман бе движещата сила на космическото приключение. Той сключи частна сделка със “Спейс Екс”, условията на която не са оповестени. Но Айзъкман използва пътуването, за да набере благотворително 200 милиона долара за детската изследователска болница “Сейнт Джуд” в Тенеси. Половината от тази сума той извади от собствения си джоб.

Милиардерът живее на пълни обороти от малък. Започва първия си бизнес от мазето на родителите си, когато е на 15 години, и малко след това напуска гимназия. На 28 години създава Draken International, която обучава пилоти за въоръжените сили на САЩ. Компанията управлява една от най-големите флотилии в света от частни изтребители. 8 години по-късно Айзъкман я продава за деветцифрена сума.

Големият му удар обаче е компанията Shift4 Payments – платформа, извършваща парични трансакции за една трета от американските хотели и заведения за хранене на обща стойност над 200 милиарда долара годишно. Богаташът я създава, докато е още на 16 години, а през 2021 г. годишните приходи надвишават 700 милиона долара. Самият Айзъкман разполага с лично богатство от 1,4 млрд. долара. Ключова роля да стартира бизнеса си, когато е малък, изиграва дядо му, който му дава заем от 10 хиляди долара.

За забавление милиардерът управлява изтребител МиГ по-бързо от скоростта на звука и изкачва планини, за да се отпусне от непрекъснатите интензивни 80-часови седмици. Той прекара Нова година в Антарктида, прекосявайки планината Винсън.

Хейли Арсено – първата

с протеза в орбита

Хейли Арсено е само на 10 години, когато е диагностицирана с рак на костите. Лекува се в детската болница “Сейнт Джуд”, минава през химиотерапия и операции на коляното, както и поставяне на титанов прът в лявата ѝ бедрена кост. Лошата новина научава малко след като е спечелила черен колан по таекуондо. След награждаването започва да се оплаква от болка в крака, а майка ѝ вижда издатина, стърчаща над лявото ѝ коляно, която се оказва тумор.

Години по-късно Хейли започва работа като медицинска сестра в болница “Сейнт Джуд”. Грижи се за пациенти с левкемия и лимфоми.

“Работата с децата означава толкова много, защото те са толкова смели. Преминават през нещо голямо, което променя живота. Споделям с тях, че бях бивш пациент в болницата, особено с новите деца. Обичам да споделям това с тях”, казва Арсено.

След космическия полет американката разкри, че изгледът към Земята я е изпълнил със страхопочитание и е нещо, за което ще мисли до края на живота си.

Хейли Арсено беше избрана за мисията от Джаред Айзъкман, който каза, че не може да се сети за по-добър посланик, който да представлява “Сейнт Джуд” и духа на надеждата в неговата мисия.

С полета 29-годишната Арсено постави два рекорда: беше най-младата американка, летяла в Космоса, и първият човек с протеза на подобно пътешествие.

“Смятам себе си за авантюрист и въпреки че никога не съм мислила, че ще отида в Космоса, това е възможност веднъж в живота”, казва тя.

Д-р Шан Проктър –

кулинарка за Марс

Д-р Шан Проктър е финалист в програмата за астронавти през 2009 г. в НАСА, има лиценз за пилот и работи като преподавател по геология във Финикс, Аризона. Родена е в Гуам. Баща ѝ е работил за НАСА по време на мисиите “Аполо”.

“Имало е три чернокожи жени астронавти, стигнали до Космоса. Да знам, че ще съм четвъртата, означава за мен не само че ще осъществя мечтата си, но ще вдъхновя и следващото поколение цветнокожи жени и момичета да се замислят какво ще е да достигнат звездите”, каза 51-годишната Проктър, преди да полети към звездите.

Тя бе пилотът на мисията Inspiration4, което я направи първата чернокожа жена, която управлява космически кораб.

Присъединява се към екипа от цивилни астронавти чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments, компанията на милиардера Джаред Айзъкман.

Д-р Проктър нарича себе си аналогов астронавт, т.е. човек, който провежда дейности в симулирани космически условия. Известна е с изследванията си върху потенциала за отглеждане на храни за Марс и има публикувана “Кулинарна книга за хранене за Марс”.

“Обръщам се към цветнокожите момичета и дори по-възрастни жени, които понякога смятат, че най-добрата част от живота им е минала покрай тях. Когато остаряват, те трябва да знаят, че все още има много да научават и да направят”, смята Шан Проктър.

Кристофър Семброски

– късметлията

от томбола

Безспорно най-големият късметлия в пътуването е ветеранът от военновъздушните сили на САЩ Кристофър Семброски, който попада в мисията благодарение на щедростта на свой приятел. Двамата участвали в томболата на Джаред Айзъкман за набиране на средства за детската болница “Сейнт Джуд”. Печелившият от лотарията си гарантира място на борда.

“Гледах “Супербол”, направих дарение и участвах в лотария. Не спечелих билет за този полет, но мой приятел спечели и пожела аз да заема мястото му, тъй като не може да отиде по лични причини”, казва 42-годишният Крис Семброски.

Още от гимназията той прекарвал безсънни нощи в наблюдаване на звездите на покрива на дома си. След като завършва, служи във ВВС на САЩ, поддържайки междуконтинентални балистични ракети Minute III. Семброски служи и в Ирак. След това напуска армията, за да вземе бакалавърска степен по професионална аеронавтика от университета “Ембри Ридъл”. Докато е там, доброволно участва в организацията ProSpace, която се застъпва за частните космически полети.

“За мен това беше възможност да видя Земята по начин, който ме накара да осъзная, че има толкова много неща, които да видя лично. Трябва да отида да намеря тези места и да изследвам повече”, каза късметлията след завръщането си.

Ролята на Семброски в Inspiration4 включвала товарните операции като например корекциите на центъра на тежестта по време на полета.

След завръщането си от Космоса американецът ще продължи да работи като инженер база данни в “Локхийд Мартин”.

Коментарите са изключени