От “Има такъв народ” призоваха темата за Петър Илиев „да остане на заден план“Темата с Петър Илиев трябва някак да я оставим на заден план. Софийският университет има автономия. Това решение е взето там. Отговорността за него я носи съставът на етичната комисия.

Това каза пред журналисти ексдепутата от партията Филип Станев.Днес в Софийския университет беше започната процедура за отстраняване на бившия кандидат за министър на правосъдието на ИТН Петър Илиев заради плагиатство. Твърди се, че той е преписал близо 80 стр. от научния труд на доц. Наталия Киселова. Повече за това четете – ТУК.

Петър Илиев беше експерт при нас. Той никога не е бил член на партията. Нека оставим този човек на спокойствие, защото той преживя доста публично, допълни той.

Софийския универистет има своето право по отношение на тази позиция, но всичко, за да бъде истинско, мястото на това решение е в съда. Защото същата етична комисия имаше възможността да излезе с това решение преди 5 г., когато беше законовият срок, ако сезира някъде плагиатство, за да го докаже и потвърди. Въпросът е защо днес. Аз не знам, този въпрос трябва да се зададе на етичната комисия. Дали е политическа атаката, е отговор, който те трябва да дадат, коментира и колегата му Станислав Балабанов.

Петър Илиев е изключителен юрист, преподавател, много млади хора в СУ го харесват. Нека обаче наистина да го оставим на спокойствие, защото през последните това, което се изля върху един човек, който нито е бил публична фигура, е страшно и това е трудно за всеки един човек и за неговото семейство, допълни Балабанов.

По-рано двамата бяха на събирането на Инициативния комитет за издигане на президента Румен Радев за втори мандат. 

Ние изразихме безусловната си подкрепа за кандидат-президентската двойка, коментира Балабанов. Той подчерта, че критиките им към Кирил Петков за това, че е станал министър и тогава вероятно е бил канадски гражданин, не са били към Радев.

Всеки, който е заемал публична длъжност, трябва да отговаря пред суверена, така, както няма безгрешни хора, всеки може да си направи изводи от действията си. По отношение на подкрепата към президента – тя е безусловна, защото свитият юмрук не е повод за реваншизъм, а за обединение. Той показа, че е част от гражданското общество, което се изправи срещу модела на управление на мутрите ГЕРБ и ДПС. Той свърши и нещо много важно, когато първият служебен кабинет, назначен от него, трябваше да организира изборите, те за първи път се проведоха по толкова честен и прозрачен начин. Няма нищо по-логично от това той да е нашият кандидат за президент, защото е олицетворение на президентската институция – такава, каквато искаме да я познаваме, категоричен бе той.

Метафорично се казва, че най-свободни в нашия свят са птиците, защото летят нависоко и виждат всичко отгоре. Президентът Радев е един изключителен пилот, един боен пилот на световно ниво, завършил най-престижната академия за бойни пилоти. Той е достоен с работата, която свърши през годините, погрижи се да имаме честни избори и най-важното – президентските избори са мажоритарни. ИТН държи на думата си в политиката, каквото сме казали, това сме направили, каза Станев. Той призова да се изчака с решението на Конституционния съд по отношение на Кирил Петков.

Коментарите са изключени