Пендаровски: Надяваме се с България да изпълняваме договора за добросъседство

Гражданите на Западните Балкани губят надежда, че страните им ще влязат в ЕС, заяви в изказването си на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от ТАСС и БТА.

„Западните Балкани сега са изправени пред сериозни предизвикателства в контекста на реализиране на стремежа ни към европейска интеграция“, подчерта Пендаровски.

Нашите граждани губят надежда за позитивни промени, тъй като нещата не потръгват. Но виждаме, че това изостря и геополитическата конкуренция, усложнява демократичните реформи, подрива регионалната стабилност. Отдавна е време да се преразгледат етапите на най-големия континентален проект сред Втората световна война. Става въпрос за единна, свободна и мирна Европа, каза той.

Президентът обърна внимание на това, че малка страна в Югоизточна Европа, Република Северна Македония е доказала заедно с Гърция способността да решават заедно, с посредничеството на ООН, много важни въпроси, съдействайки за регионалната стабилност.

„Сега постигнатите в Преспа споразумения се изпълняват в дух на добра воля и съзнателно и това съдейства за подобряване на ситуацията в региона като цяло“, каза той.

„Надяваме се, че заедно с другата съседна страна, с България, ще осигурим изпълнението на договора за добросъседство и сътрудничество, изхождайки от принципите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека в мултиетническо общество“, каза президентът Пендаровски.

Коментарите са изключени