Повечето райони на Япония близо до отмяна на извънредните COVID меркиСитуацията с борбата с коронавируса се подобрява и повечето райони на Япония са близо до отмяна на извънредните мерки, заяви здравният министър Норихиса Тамура,  цитиран от Ройтерс, съобщава БТА.

„Кабинетът ще вземе окончателно решение, след като изслуша мненията на експерти“, добави той пред медиите. Делът на хоспитализираните и наличните легла ще бъдат фактор в решението дали извънредното положение, наложено на Токио и голяма част от страната, може да бъде отменено в края на този месец, добави министърът.

Силно заразният вариант Делта доведе до пета вълна на КОВИД-19 в Япония, вследствие на което броят на случаите достигна рекордни равнища миналия месец. За да се избегне претоварване на болниците правителството удължи до края на септември извънредните ограничения, засягащи около 80 на сто от населението.

Ограниченията включват рано затваряне на ресторантите и изискване да не сервират алкохол. Гражданите са призовани да работят дистанционно възможно най-много и да избягват пътуванията. Правителството обмисля използването на проверки на ваксинационния статус или негативен резултат от тест за КОВИД-19 като средство за облекчаване на ограниченията върху предприятията и движението на хора.

Демонстрационен проект на система за потвърждение на ваксинацията ще бъде проведен в 13 префектури, заяви министърът на икономическата политика Ясутоши Нишимура.

Дневният брой на новите случаи в Токио е намалял до около 550 през последните дни, една десета от пика им миналия месец. На среща на здравни експерти в петък губернаторът Юрико Койке подчерта необходимостта от продължаване на ваксинациите, като заяви, че около 80 на сто от смъртните случаи от COVID-19 в Токио от август насам са сред неваксинираните. „Ако броят на новите случаи започне да нараства, има опасения, че здравната система отново ще изпадне в кризисна ситуация“, подчерта тя.

Коментарите са изключени