Премахват изсъхнали дървета и ги заменят с нови видове във Велико ТърновоНови дървета ще бъдат засадени във Велико Търново на мястото на изсъхналите видове, които се премахват при строг контрол. Всяко мъртво дърво ще бъде заменено с ново. Залесяването на част от новата зелена система в града ще бъде извършено още тази есен, а останалите дървета ще бъдат засадени напролет, съобщиха от общината.

Акцията за премахване на старите изсъхнали дървета обхваща както парковете, така и също пространствата край улиците и сградите. Мярката е превантивна и има за цел както да не се създава риск от падане на клони и цели дървета, така и също да се опазят здравите видове.По тази причина и в парк „Света гора“ от утре /24 септември/ започва санитарна сеч на десетки изсъхнали иглолистни дървета. На тяхно място ще бъдат посадени нови и подходящи според почвената среда видове.

Изсъхналите дървета са определени за санитарна сеч след обстойна проверка от комисия, включваща експерти от отдел „Околна среда“ в Община В. Търново, Лесозащитна станция – София и ОП „Горско стопанство“. За дървета, чието състояние позволява възстановяване, са набелязани съответните мерки и третиране.

Коментарите са изключени