Стивън ван Занд издаде мемоариПовратната точка настъпва около средата на новата биографична книга на Стивън ван Занд, която излезе днес, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Става дума за моментът през 1983 г., когато по време на записите на албума „Born in the USA“ на Брус Спрингстийн, Ванд Занд, който е китарист в групата на Спрингстийн „И Стрийт бенд“, се скарва с Боса. И си тръгва.

„С напускането на „И Стрийт бенд“ в онзи момент аз сложих край на живота си такъв, какъвто го познавах“, каза Ван Занд в интервю за Асошиейтед прес неотдавна. „Не може да се преродиш, докато не умреш. Така че това трябваше да стане“.

След това на Ван Занд му се случват забележителни неща. Става соло изпълнител, превръща се в глас за потисканите по света, учител по музика, радио водещ и актьор в телевизионни сериали като „Семейство Сопрано“ и „Лилехамер“.

Но все още си спомня за онзи временен разрив, след който със Спрингстийн се сдобряват, като за повратна точка. В мемоарите си „Несподелени увлечения“ („Unrequited Infatuations“) той го определя като „голямата грешка в живота ми“ и „публичното самоубийство на кариерата ми“.

Също като автора си, мемоарите, издадени от „Хашет букс“, са непретенциозни, умни, смешни и честни, понякога и брутални. Ван Занд описва хронологично живота си и изпълва книгата с история на рока, с възгледите си за по-добър свят и съвети към младите рокери. „Нямам нужда се изповядвам. Ако намеря начин да съм полезен, значи си е струвало писането“, каза той.

Читателите могат да опознаят различни страни от Ван Занд, който продуцира и пише за други музиканти, събира рок пионери като „Раскалс“, бори се в полза на ЛГБТ общността в Северна Каролина и участва в един от знаковите телевизионни сериали на двадесети век.

Коментарите са изключени