Стоилов поема и имотите на Бюрото по защитаТо ще е второстепенен разпоредител с бюджет

Бюрото по защита, което мина от главния прокурор към министъра на правосъдието, ще е второстепенен разпоредител с бюджет. Това гласи постановление на Министерския съвет, което бе прието вчера.То ще е самостоятелна структура, чието цялостно название е Бюро по защита на застрашени лица. Постановлението беше изготвено във връзка с приетите промени в закона, гласувани в последния ден на 46-ото народно събрание.

Четирима са били служителите на бюрото, участвали в акцията в президенството.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Четирима са били служителите на бюрото, участвали в акцията в президенството.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Преди три дни правосъдният министър Янаки Стоилов съобщи, че вече е преподписал закона и най-вероятно той ще влезе в сила от другата седмица.

Досега бюрото беше третостепенен разпоредител със средства, тъй като, докато беше към главния прокурор, първостепенен се явяваше Висшият съдебен съвет, а след него прокуратурата.

Годишният бюджет на бюрото е приблизително около 7 млн. лева. Засега не е ясно дали тази сума ще се запази и през следващата година.

Освен това то минава към правосъдния министър заедно с имотите, които ползва. Идеята не беше одобрена от прокуратурата, тъй като те били на съдебната власт.

Стоилов прогнозира, че вероятно няколко служители ще напуснат бюрото и ще се върнат на работа в Националната служба за охрана (НСО), откъдето са дошли. Затова главният прокурор Иван Гешев предупреди на няколко пъти по време на дебатите в правната комисия в парламента.

Според Стоилов вероятно бюрото щяло да успее да мине към министъра на правосъдието за няколко седмици, тоест по-рано от предвидения в закона срок, който е три месеца.

По данните, които бяха изнесени от прокуратурата, през тази година, бюрото се грижи за живота на 16 застрашени свидетели у нас и в 8 чужбина. През миналата година то е опазвало 20 души у нас и 8 зад граница. Служители на бюрото са охранявали и трима прокурори, единият от които беше и главният прокурор Иван Гешев.

С промените в закона сигурността на прокурорите ще е поверена на Главна дирекция “Охрана”, която е структура в Министерството на правосъдието. Досега тя опазваше съдиите.

Бюрото по защита беше създадено през 2004 г., като до 2014 г. то беше в правосъдното министерство. После премина към главния прокурор, а през 2018 г. със законови промени започна да изпълнява и някои полицейски функции.

То стана известно с акцията в президентството през лятото на миналата година, когато прокуратурата влезе в кабинетите на съветника Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов, зада вземе документи във връзка с досъдебни производства.

Главният прокурор съобщи преди дни, че всъщност само четирима служители са участвали тогава.

Във връзка с бюрото има и образувано дело в Конституционния съд.

Коментарите са изключени