Съвременните змии произлизат от шест различни вида динозавриСъвременните змии нямат общ предшественик, пише сп. „Нейчър къмюникейшънс“, позовавайки се на британско изследване.

Авторите му от университета на Бат са стигнали до извода, че змиите произлизат от шест различни вида динозаври, изчезнали по време на най-масовото измиране на видове преди 66 милиона години, предава БТА.За целите на изследването учените са съпоставили молекулярни данни с анализ на проби от изкопаеми влечуги.

Скоро след масовото изчезване на видове през периодите креда и палеоген, настъпва „звездният час“ на змиите, при които се наблюдава „скок“ в разнообразието, свързан с освобождаването на цели ниши в хранителната верига. Появяват се и нови обширни ареали, в които пълзящите влечуги започват да се размножават бързо.

В най-масовото креда-палеоген измиране на видове преди 66 милиона години изчезват около 75 процента от всички видове растения и животни, съществували по това време. Най-известните му жертви са динозаврите.

Коментарите са изключени