Съмнение за насилие в дом за възрастни хора в СофияНасилие в дом за възрастни хора в столичния квартал „Драгалевци”. За това съобщиха пред Нова телевизия близки на семейство пенсионери от София. След три дни престой, те взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото. Обяснението било, че едната рана е от падане по стълбите, а другата от търкане с кисе, докато са го къпали. В медицинското обаче пише, че синините са вследствие на удари с твърди, тъпи предмети. Пенсионерите са изведени след намесата на полиция.

Сигналът до NOVA подаде Албена Ковачева, която е внучка на пострадалите. Възрастната двойка е настанена в дома на 1 октомври следобед от техния зет – Михаил, който подписва и договор. Месечната такса за дома е 700 лв. на човек.„Всичко изглеждаше добре до първата вечер. Всяка вечер те се чуваха с двете си дъщери, но когато има звъннаха първо телефонът даваше свободен сигнал, а след това беше изключен. На другия ден дойдох, за да разбера какво се случва. Обясниха ми, че телефоните са прибрани на съхранение в каса, защото са забранени. Не ни бяха предупредили за това”, разказва Михаил.

Заради липсата на връзка с възрастните хора семейството им започва да се съмнява какво се случва. Многократно търсят управителят на дома, която им съобщава, че мъжът и жената са разделени.

„По думите на управителката баба ми не можела да съжителства с дядо ми, след 70 години брак. И след първия ден, прекаран в дома, баба ми нито питала за него, нито го търсела. Наложи се да викнем полиция, след като дядо ми се появи с посинено око, кръвоизлив и рана на ръката. Обяснението беше, че дядо ми е паднал по стълбите, а раната е от търкане с кисе”, обясни внучката на семейството – Анелия.

Според медицинското свидетелство обаче тези рани са получени след удари от твърди тъпи предмети. Пред NOVA управителят обясни друга версия. Тя посочи, че първият ден дядото е паднал по стълбите, а на следващия бил ударен от друг потребител.

„Когато е претърпял инцидент, смятам, че тя е трябвало да сигнализира близките. Сигнализирали сме полицията, очакваме някакво действие. Очакваме и записи от камерите”, добавя Анелия.

След публикация в социалните мрежи, към жената са изпратени още няколко сигнала за притеснителни случаи в дома. Тя разказа за две жени, които видели как бият възрастен мъж в двора на дома и сигнализирали прокуратурата. В последствие, по техните думи, върху оградата на дома е поставена плътна мрежа, която закрива видимостта./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени