С тържествена света литургия започнаха тържествата за 113 г. независима България (Снимки)С тържествена света литургия, отслужена от митрополит Григорий в историческата църква „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, започнаха тържествата за 113-ата годишнина от обявяване Независимостта на България.Кметът Даниел Панов и ограничен кръг официални лица заради Ковид мерките поднесоха цветя на гроба на цар Калоян, а актьори от търновския театър пресъздадоха историческия акт по прочитане на манифеста от цар Фердинанд.

В 10,30 ч в честванията ще се включи президентът Радев. Тогава на царския дворец на Царевец с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме. Румен Радев ще произнесе слово.

По-късно ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на независимостта в крепостта на българските царе. Заради пандемията тази година няма да има ученическо шествие. Музиканти под пагон, участници в Международния фестивал на военните оркестри, ще направят дефилир до паметника „Майка България“, където също ще бъдат поднесени цветя на признателност.

Противоепидемичните мерки отмениха и тържествената заря проверка. Вечерта ще бъде показано шоуто „Царевград Търново – звук и светлина“, което премиерът Стефан Янев ще наблюдава от площада пред Царевец.

Коментарите са изключени