Фандъкова: Държавата да компенсира топлофикация, метрото и електротранспортаЗаради по-високите цени на природния газ за 3 месеца „Топлофикация – София“ натрупала 11 млн. лв. дълг

До края на годината се очаква дупката да стане 100 млн. лв.Цената на парното в София не трябва да се повишава, заяви столичният кмет 

Вчера служебното правителство обяви мерки за компенсация на бизнеса заради безпрецедентния ръст на цените на електрическата енергия. За съжаление, два от големите сектори на столичната икономика на този етап не са включени в тези мерки за енергийни компенсации. Това са  двете големи транспортни дружества – „Метрополитен“ ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД, които търпят огромни загуби от повишаването на цената на еленергията. Предполагам, че има и други общини, чиито дружества осигуряват обществени услуги и се нуждаят от енергийна компенсация. Затова настояваме общинските дружества да бъдат включени в мерките за компенсация. По отношение на природния газ обаче към момента няма никакви компенсации за повишената му цена. Това е основно гориво за не малка част от градския транспорт в страната, както и за топлофикационните дружества. „Топлофикация – София“ е най-големият потребител на природен газ у нас, който осигурява отопление на над 1 млн. души и вече търпи сериозни загуби от повишената цена. Затова настояваме правителството да предвиди отделни мерки за компенсиране на цената на природния газ, така че да не се допусне ликвидна криза, която би се отразила директно на предприятията и на цялата енергийна криза на страната. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг днес.

Тя уточни, че по-рано днес е имала среща с председателския съвет към Столичния общински съвет и е запознала съветниците с финансовото отражение на ръста на цените на природния газ и на еленергията върху състоянието на общинските дружества. Фандъкова е разговаряла по телефона и с енергийния министър, който се съгласил на среща, на която да се обсъдят тези въпроси.

„Категорично цената на парното в София не трябва да бъде увеличавана. В същото време обаче цената за битовите потребители е определена на 1 юли и в нея е заложена цена на природния газ от 47,11 лв. за мегаватчас. Тази цена трябва да остане такава до края на годината, но цената, на която „Топлофикация – София“ купува природния газ постоянно се увеличава. Повишението започна от юли, за август тя е 57,60 лв., за септември – 69,40 лв. Очаква се от 1 октомври да бъде отново повишена. Това означава, че „Топлофикация – София“ купува природния газ на почти двойно по-висока цена от тази, на която трябва да продава на своите клиенти топлинната енергия. Тази разлика в цената задължително трябва да бъде компенсирана от държавата ни то сега. В противен случай „Топлофикация – София“, която е най-големият клиент на „Булгаргаз“ ще изпадне в безпрецедентна ликвидна криза и няма да може да покрива задълженията си“, предупреди Фандъкова.

Предложението на общината е разликата между цената на природния газ, която дружеството заплаща, и тази заложена в цената на топлинната енергия, да бъде покрита със средства от фонд „Сигурност на електроенергийната система“. До момента само за трите месеца тази разлика е 11 млн. лв. 

„Ако в петък КЕВР утвърди нова цена на природния  газ за „Булгаргаз“ очакваме тази финансова дупка да нарасне с 15 млн. лв. само за октомври. Не искам да спекулирам с цените за ноември и декември, но според експерти, тя ще продължи да расте. Това са два от месеците с най-голямо потребление на природен газ заради отоплителния сезон. Ако прогнозите на експертите за ръст се сбъднат, очакваме за тези два месеца допълнителна загуба от около 100 млн. лв. Отделно перо в цената на топлинната енергия са растящите цени на въглеродните емисии. При тях признатата от КЕВР цена е чувствително по-ниска. Очакванията са до края на годината тази разлика да доведе до загуба от още 25 млн. лв.“, обясни Фандъкова.

Тя подчерта, че дружеството е натоварено с непосилни социални функции заради запазване цената на парното, за да бъде тя социално поносима. „Но то не може да бъде буфер и да покрива тази разлика, плащайки социалната политика на държавата. Това се случваше и до момента, но в много по-малки размери. Затова настояваме държавата да възстанови на дружеството преразхода, породен от увеличените цени на газа и на емисиите“, заяви Фандъкова.

Тя добави, че ликвидната криза, в която ще изпадне дружеството, ще се отрази на „Булгаргаз“ и на енергийния холдинг.

„Намирам за неприемливи исканията, които се лансират – общината да осигури от бюджета тази разлика. Общината не може, а и не трябва да плаща загуба, причинена от разликата между държавно регулирани цени. Това е държавна задача и тя трябва да изпълни своя ангажимент“, смята Фандъкова.

В последните 6 месеца с помощта на Американската агенция за търговия и развитие бе изработен план за модернизация на „Топлофикация – София“. Той включва изграждане на нови когенерационни мощности и инвестиции в топлопреносната мрежа, които ще гарантират дейността на дружеството в следващите 30 г. Според Фандъкова общината трябва да участва в тези инвестиции.

    Относно поскъпването на цената на тока Фандъкова обясни, че до края на годината ще се генерира преразход от 4 млн. лв. от общинските транспортни дружества. Такъв е и преразходът за уличното осветление. 

Тя бе категорична, че няма риск парното в столицата да бъде спряно.

В пана за възстановяване, който още не е внесен в Брюксел, е предложено да се включат средства за изграждане на когенерации в „Топлофикация – София“. 

Коментарите са изключени