Цените на петрола растат за седма поредна седмицаПетролните цени се повишават, като се насочват към седма поредна седмица на растеж – най-дългата подобна серия от декември, докато глобалната енергийна криза продължава да разтърсва пазарите от Европа до Азия, съобщава Bloomberg, цитиран от investor.

Цената на международния бенчмарк сорт Брент нараства с 1,43% до 83,12 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate поскъпват с 1,57% до 79,53 долара за барел.Въпреки новината, споделена от Financial Times, че Вашингтон обмисля да използва стратегическите петролни резерви на страната, които могат да задоволят националните нужди от суровината в продължение на 35 дни, Министерството на енергетиката заяви впоследствие, че няма подобни планове „засега“.

Цената на суровия петрол нарасна до най-високото си ниво от 2014 г. насам по-рано тази седмица, след като широкият петролен картел ОПЕК+, воден от Саудитска Арабия и Русия, запази предварително определения месечен темп на увеличение от 400 хил. барела на ден въпреки бързо затягащия се пазар. Предложението на Русия да облекчи газовата криза в Европа и новината на Financial Times за кратко тласнаха петролните цени в посока надолу в четвъртък.

Икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус, заедно с прекъсванията на петролните доставки в Мексиканския залив след урагана „Айда“ вече доведоха до затягане на пазара, преди повишаването на цените на природния газ да стимулира допълнително търсене на петролни продукти като дизел и мазут. Рязкото нарастване на търсенето, подкрепено и от по-високите цени на въглищата преди зимата, изпреварва очакваното увеличение на предлагането./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени