Чорбанов обяви, че представя БГ ваксина, а то било докладЗасега продуктът ни е готов за опити върху мишки

На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това гръмко обяви проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН и депутат от “Има такъв народ” в последните два парламента, пред Нова телевизия. Чорбанов е един от основните противници на противоепидемичните мерки и досега разработените ваксини.По-късно пред “24 часа” ученият уточни, че всъщност на световен конгрес по ваксини ще представи научната разработка на българската ваксина срещу COVID-19 в краен вариант.

До този етап сме стигнали с финансиране 50 или 100 пъти по-малко, отколкото конкуренцията, похвали се Чорбанов. Затова и научната част е станала по-бавно. 10 милиона евро били дадени за испанската ваксина, която била на същия етап.

“Нашата държава за момента не се интересува от тези неща и от евентуално производство. Моята работа като учен е да направя крайния прототип, който да предоставя на интересуващите се. Оттук нататък вече се занимават фирмите производители. Затова не знаете учените, които разработват ваксините, а фирмите, които ги произвеждат”, коментира проф. Чорбанов.

От института на БАН, в който работи той, обясниха, че българската ваксина все още се тества върху клетични култури, но вече била готова и за опити върху мишки.

Чорбанов обяви, че работи върху ваксина против коронавируса още през април миналата година.

Коментарите са изключени