Шефът на ББР: Имаме представа как е ощетена банката, ще има сигнали до прокуратуратаНяколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е ощетена банката и този процес е вече към края си. Имаме много добра представа в момента какво се е случвало в банката, как тя е ощетена, ще има и сигнали до прокуратурата. Това заяви изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев пред БНТ.

За 2020 и 2021 година общата загуба за банката ще бъде към 250 млн. Първото нещо, което според него е заварил при стъпването си в ББР, е било корупция, безстопанственост, отчайващо управление – „всички контролни механизми на банката бяха изключени“.„Заварихме едни кредити, за които сега тепърва ще говорим, заварихме договори с трети страни, които са изключително неизгодни за банката, заварихме други договори, които са 100% авансово плащани, хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на огромни заплати, а нищо не правят“, каза Арабаджиев.

Според него от 8-те кредита в момента 5 са в гратисен период по главница, т.е. нямат задължения да плащат главница. От тези 5, 4, тъй като са по мораториума на БНБ ковид помощи, не плащат дори лихви, „така че кредитите са редовни, доколкото могат да бъдат, нямайки преки ангажименти за плащане“.

Първият гратисен период на един от кредитите изтича през октомври. И едва догодина ще стане ясно доколко могат да си обслужват задълженията, така както са планирани.

Един от тези 8 кредита не си изпълнява ангажиментите. Някои от тези кредити са с много ниски погасителни вноски в началото и чак далеч напред в бъдещето ще стане ясно дали кредитът ще бъде възстановен, или не.

Коментарите са изключени