300 лв. данък за такситата в София и през 2022 г.Такситата в София да плащат 300 лв. данък и през 2022 г., а остатъкът да бъде компенсиран от държавата. Това реши транспортната комисия към СОС.

По принцип пълният размер на данъка е 850 лв. Тази година обаче те плащат 300 лв., а разликата се плаща от държавата на общините. Причината за намалението бе коронакризата. Предложението, което предстои да бъде разгледано от СОС, е размерът на налога да се запази такъв и за следващата година. Представители на таксиметрови организации увериха общинските съветници, че пред тях служебният кабинет е поел ангажимент да възстанови разликата отново. Все пак в решението на комисията се посочва, че, ако това не се случи, таксиметровите шофьори ще трябва да доплатят до пълния размер на данъка.

Представители на бранша са имали среща в транспортното министерство и са получили уверения, че ще се изготви нова методика за ценообразуване на таксиметровата услуга. Те се надяват, че това ще се случи до 13 октомври.

В началото на месеца представители на таксиметровия бранш настояха за нови цени на услугата. Те искат минимална дневна тарифа от 1,42 лв. на км и 1,74 лв. на км – нощна. 

Коментарите са изключени