Рояк калинки се устреми към Брюксел

Партиите предлагат провалени политици за европейски комисари

https://crimesbg.com/novini/royak-kalinki-se-ustremi-kam-bryuksel/141768 Crimesbg.com
Рояк калинки се устреми към Брюксел

Партиите предлагат провалени политици за европейски комисари

Тези дни стана ясно, че цяло ято калинки се готви да щурмува Брюксел. В най-кратък срок партиите ще трябва да посочат имената на кандидатите си за еврокомисари. Досега  на поста са се вихрели Меглена Кунева, Кристалина Георгиева, Мария Габриел и Илиана Иванова. Да не пропускаме и провалената с гръм и трясък кандидатура на Румяна Желева. Ето и какви кандидатури се готвят сега за Брюксел.

 

ГЕРБ вече извади своята – Екатерина Захариева, за която наблюдатели казват, ако стигне до изслушване, може да повтори „подвига“ на Румяна Желева. Тя вече е била вицепремиер, министър на регионалното министерство, на правосъдието, а след това и на външните работи. Този истински пенкилер, преди да се захване с политика, има скромна кариера на служебен адвокат.

През 2001-2008 г. Екатерина Захариева, която е завършила право в Пловдив, заедно със свой колега седи с часове на. пейките в Съдебната палата в столицата. Двамата кротко чакат да бъдат повикани като служебни адвокати. Мнозина мислят, че това е непрестижна работа за един юрист, но не са съвсем прави. Никое дело не може да започне без защитник, а особено в кокошкарски процеси подсъдимите често са без адвокат и съдиите прибягват до услугите на Захариева и колегата й. При това двамата изкарват чудесни пари, въпреки че работата им не е кой знае колко сложна и нямат почти никаква отговорност. Известно е, че и клиентите на служебните адвокати нямат големи очаквания. Държавата обаче стриктно плаща за труда на защитниците, няма закъснения, няма извинения – „нямам в момента пари“. По едно време обаче Захариева изчезва от палатата и мастити адвокати се чудят къде се е дянала.

 

Оказва се, че си е намерила хубава работа, като според запознати заслугата е на мъжа й арх. Ангел Захариев, който е пръв приятел с президента Росен Плевнелиев. През 2003 г. Екатерина Захариева става юрисконсулт в Министерството на екологията, което по онова време се ръководи от Джевдет Чакъров. След 4 години тя вече е шеф на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване“. През 2009 г. започва истинският й възход.

 

Никому неизвестната госпожа архитектша става зам.-министър на регионалното развитие. Министър е Росен Плевнелиев. През 2012 г., Екатерина Захариева е вече главен секретар на Президентството. На следващата година е вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Марин Райков. След това президентът Плевнелиев я прави началник на кабинета си.

 

През 2014 г. е отново вицепремиер и министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство на Георги Близнашки. Следва нова преориентация – от 2015 г. до 2017 г. ръководи правосъдието, а след това е вицепремиер и шеф на българската дипломация. Днес е депутат от ГЕРБ. На нито една от тези позиции обаче не е запомнена с кой знае какви постижения или инициативи.

 

От тази възходяща кариера намазва и ракетата й носител – съпругът й арх. Ангел Захариев. Най-скандалната му изява е опитът да застрои плажа Алепу, за което вече има и подкрепа от „независимия“ български съд. Архитектурното бюро на Захариев е главен проектант на подпорната стена-хотел на т.нар. шофьорски плаж. В началото твърденията бяха, че уж се прави подпорна стена за някакво несъществуващо свлачище. После се оказа, че има хотелска част и тя вероятно скоро ще бъде построена.

 

Другото амплоа на арх. Захариев е да проектира небостъргачи в София. Друг е въпросът доколко те са на подходящи места, но явно от чертежите им се изкарват добри пари.

 

„Има такъв народ” също разчитат на дялан камък – световно известната по техни думи имуноложка Велислава Петрова. Тя първо беше предложена от хората на Слави Трифонов за министър на образованието в несъстоялия се кабинет на Пламен Николов, търговецът на шнорхели. След това обаче Петрова все пак се добра до висок пост – стана зам. външен министър в кабинета на Кирил Петков. При това имаше спорове дали има право да заема мястото, понеже имала и британски паспорт покрай първия си съпруг.

 

След като се оттегля от политиката, Велислава Петрова от март 2024 г. става главен програмен директор на „Международен център за бъдещите поколения" в Брюксел, каквото и да означава това. Според запознати сега шансовете на Велислава Петрова да съживи политическата си кариера са нищожно малки. Интересно е обаче защо при толкова блестяща научна кариера, както твърдят от ИТН, тя се е оттеглила в далеч по-скучния, но значително по-доходоносен свят на политиката, питат се мнозина.

 

Същите като нейните са шансовете и на кандидата на про-путинската партия „Възраждане”. Партията издигна икономическия съветник на Костя Копейкин – Виктор Папазов. Той е бивш кадър на „Мултигруп" и щедър спонсор на кампаниите на президента Георги Първанов – Гоце.

  

Далеч по-големи и реални шансове има Сергей Станишев да се класира в късия списък от две кандидатури – на мъж и жена, от който шефката на Еврокомисията да избере. Той има солидна кариера в Брюксел като евродепутат, а също и като шеф на европейските социалисти. Иначе трудовата му биография е направо феноменална – в трудовата му книжка като първа професия е записано министър-председател. Преди това той е написал и превел няколко статии като външен автор в български вестник.

 

Кандидатката на ДПС Искра Михайлова има дълъг опит като европейска депутатка с два мандата в Брюксел. Беше и министър на околната среда и водите в кабинета „Орешарски“. Заради покойния си съпруг Станислав Копаров, тя обаче едва ли ще може да се класира. Той бе съден, заедно с Мирчо Петков – Циганина, за източване на държавния резерв. Копаров го оглавяваше по време на Тройната коалиция. Факт е обаче, че делото не стига до присъди, а е прекратено по давност. Иначе колеги на Искра Михайлова от нашия и европейския парламент казват, че е професионалист.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.