Свиха до 100 млн. лв. парите за напояване в плана за възстановяване

https://crimesbg.com/po-sveta/sviha-do-100-mln-lv-parite-za-napoyavane-v-plana-za-vazstanovyavane/44824 Crimesbg.com
Свиха до 100 млн. лв. парите за напояване в плана за възстановяванеЗаместник-министър Събев: Те са директно насочени към фермерите

100 млн. лева са предвидени за напояване и по-ефективно използване на води в последния вариант на частта „Устойчиво земеделие“ от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), от които ще могат да се възползват земеделските стопани директно. Това е съобщил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на видеоконферентна среща с представители на браншови организации в сектора, информират от агроминистерството.Събев е уточнил, че бюджетът на проект „Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ нараства със 150 млн. лева. По този начин безвъзмездната финансова помощ за секторите селско и горско стопанство ще бъде над половин милиард лева.

Причините за актуализацията са свързани с ограничените времеви срокове за извършване на всички необходими действия, включително кумулативна оценка на въздействието върху околната среда и оценка от ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“.

„Чрез обособено ново направление „Инвестиции, свързани с ефективно управление на води в земеделските стопанства“ във фонда фермерите директно ще могат да кандидатстват за инвестиции в поливни системи, системи за капково напояване, инсталации за дъждуване и други системи за ефективно използване на водния ресурс в процеса на напояване; инсталации за пречистване и рециклиране на отпадни и входящи води, и за повторно използване на води; оборудване/съоръжения за прилагане на иновативни технологии за пестене на вода; съоръжения за съхраняване на вода – резервоари, цистерни и др.; системи за автоматизирано напояване, включващи цифрови и роботизирани решения, както и други инвестиции, свързани с ефективното използване на водите при осъществяване на земеделска дейност“, информира аграрният заместник-министър.

Освен за ефективно управление на води, със средства от фонда ще се насърчават инвестиции и в още три направления: Инвестиции в технологична и екологична модернизация; Инвестиции в центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци, както и Инвестиции за изграждане/реконструкция и оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни, в т. ч. добив на биологичен материал от тях.

На срещата заместник-министър Георги Събев е уточнил, че се предвижда до края на септември работният вариант на НПВУ да бъде изпратен към ЕК, а в първите дни на октомври предстои да бъде обсъдена частта за земеделие с Комисията.

`

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.