Алексей Навални и 11 афганистански правозащитнички са сред номинираните за наградата „Сахаров“ на ЕПИзтърпяващият присъда критик на Кремъл Алексей Навални бе номиниран днес за годишната награда за свобода на мисълта – „Сахаров“ на Европейския парламент, като знак, че евродепутатите се стремят да поддържат фокуса на общественото внимание върху продемократичната му мрежа, която е забранена в Русия, предаде Ройтерс.

Четирийсет и пет годишният Навални, който стана обект на предполагаемо отравяне през август 2020 г., извършено, според Запада, с нервнопаралитично вещество, е осъден да изтърпи присъда от две години и половина за нарушаване на условията по предишна условна присъда, което осъждане опозиционерът определя като изфабрикувано. Европейският съюз наложи санкции на руски служители заради предполагаемото отравяне и вкарването в затвора на Навални.Москва отрича всички обвинения и на свой ред обвинява ЕС, че се намесва във вътрешните й работи.

„От жизненоважно значение е ние в ЕП да потвърдим непоколебимата си подкрепа за Навални и да подчертаем, че неговото добруване е отговорност на (руския президент Владимир) Путин“ каза на сесия на ЕП дясноцентристкият евродепутат Петер ван Дален, предаде БТА.

Евродепутатите от групата на „Социалисти и демократи“ и групата на „Зелените“ в ЕП предложиха колективна кандидатура – група от единадесет афганистанки – защитнички на правата на жените, преподавателки или журналистки.

Наградата за свобода на мисълта „Сахаров“ се присъжда ежегодно, а паричното й изражение е 50 000 евро (59 000 долара). Името на лауреата за 2021 г. ще бъде обявено на 21 октомври, а наградата ще бъде връчена на 15 декември на пленарна сесия на Европейския парламент. Сред предишните лауреати на наградата „Сахаров“ са южноафриканският президент Нелсън Мандела, венецуелската демократична опозиция и пакистанската активистка в областта на образованието Малала Юсафзаи.

Наградата „Сахаров“ за 2020 г. бе присъдена на беларуската „демократична опозиция“ срещу президента Александър Лукашенко, отбелязва Франс прес.

Присъдена за пръв път през 1988 г., тази награда „за свободата на мисълта“ носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров.

Коментарите са изключени