Англия заприлича на Дивия запад, армията готова да кара бензинБой по бензиностанции, обмислят извънредно положение на места

Британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че армията е в готовност да се намеси, за да се успокои паниката във Великобритания за зареждане с гориво. Във вторник се стигна дори до бой между изнервени от чакане шофьори и до кражби на бензин от автомобили.“След като чакахме дълго и повечето от нас не успяха да заредят, защото бензинът свърши, един човек беше толкова ядосан, че започна да удря охраната. Намесиха се още и стана меле от 8-10 души”, разказа пред медиите Дани Олтмън, професор по имунология в Импириъл колидж в Лондон.

По думите му случващото се пред английските бензиностанции е като в Дивия запад.

Местни власти като в графство Съри обмислят да обявят извънредно положение, за да могат да осигурят на линейки и автомобили от аварийни служби приоритетно зареждане на някои бензиностанции, тъй като е трябвало да чакат с часове. Идеята била обсъждана от общинския съвет в понеделник вечер, но е решено засега да не се прилага заради обещанието на правителството да включи армията на помощ.

150 военни шофьори са поставени в режим на готовност да карат цистерни на компании, които изпитват недостиг на свои водачи, за да не се стига до затваряне на бензиностанции заради липса на гориво, както се случи на стотици места през уикенда.

Според транспортния министър Грант Шапс ситуацията се подобрява. Той призова хората да спрат да се паникьосват и презапасяват, защото рафинериите са пълни с гориво. Заради създалата се паника около стигането му до бензиностанциите поради липса на шофьори обаче цените му достигнаха 8-годишен връх.

Предполагаемият нов канцлер на Германия Олаф Шолц коментира, че зад кризата във Великобритания стои краят на свободата на движение, която страната прекрати с излизането си от ЕС. Заради Брекзит европейските шофьори вече не могат свободно да влизат да работят в Обединеното кралство, а се нуждаят от виза. В резултат има недостиг на около 100 000 водачи на камиони, който се увеличава заради пандемията, тъй като доста шофьори трябва да се самоизолират поради заразяване или болен член в семейството им. Освен това заявките за доставки на стоки и горива са традиционно по-големи през тези месеци заради предстоящите коледни празници.

В момента британското правителство се опитва да определи кои са най-проблемните райони, за да насочи към тях армията. Предполага се, че това ще отнеме между два и пет дни. Британската армия има опит да помага при изпълнение на граждански задачи. Направи го при масовото тестване за коронавирус на блокирани шофьори по границите, но не може трайно да извършва дейности на частни компании.

Затова представители на логистичния сектор настояват властите да помислят за по-трайни решения, тъй като има недостиг на работна ръка в редица браншове. Към момента те обаче са готови да издадат едва 5000 извънредни визи за водачи на камиони и 5500 за работници в птицевъдството, и то само за 3 месеца, за да се спаси Коледата на британците.

Коментарите са изключени