В реч пред ООН израелският премиер осъди Иран и пренебрегна палестинцитеИзраелският премиер Нафтали Бенет заяви днес в реч пред Общото събрание на ООН, че Иран е прекрачил „всички червени линии“ със своята ядрена програма и изрази решимост Израел да не позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

В първата си реч пред Общото събрание на ООН Бенет не спомена десетилетния конфликт на Израел с палестинците, а вместо това се опита да представи Иран като заплаха за световната сигурност, отбелязва Асошиейтед прес.„Иранската ядрена програма стигна вододела си, но също и предела на търпението ни“, каза израелският премиер и добави: „Думите не спират центрофугите да се въртят“, предаде БТА.

„Главната цел на Иран е пределно ясна за всеки, който не смята да си затваря очите: Иран иска да господства в региона и иска да го прави под ядрен чадър“, каза Бенет.

„Иранската програма за ядрени оръжия стигна критичен момент. Всички червени линии са прекрачени, инспекции са пренебрегвани“, каза Бенет и допълни: „Изглежда, че ще им се размине“.

Той нарече новия ирански президент Ебрахим Раиси „касапина от Техеран“ заради предишната му роля в потискането на политическо инакомислие и обвини Иран, че въоръжава, финансира и обучава израелските врагове в целия регион. Бенет каза, че намесата на Иран е донесла бедствия на страни като Ливан, Сирия и Йемен.

„Всяко място, където се намеси Иран, пропада“, каза израелският премиер и предупреди, че действията на Иран заплашват целия свят. Той изтъкна разработването от Иран на бойни дронове, които се свързват с поредица атаки срещу корабоплаването в Персийския залив.

Бенет заяви, че някои представители на международната общност са стигнали до заключението, че ядрен Иран е „неизбежна реалност“.

„Израел не може да си позволи този лукс“, добави израелският премиер, намеквайки, че еврейската държава е готова да действа самостоятелно, ако се наложи. „Няма да седим със скръстени ръце. Няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие“, каза Бенет.

ООН превърна уреждането на израелско-палестинския конфликт в свой основен приоритет през последните десетилетия, поради което е обвинявана от Израел в проява на пристрастност.

В необичайно остра реч пред Общото събрание на ООН в петък палестинският президент Махмуд Абас даде на Израел една година да прекрати окупацията на териториите, които палестинците искат да включат в бъдещата си държава. Той заплаши, че ако еврейската държава не направи това, ще се откаже от признаването на Израел, което е крайъгълен камък в продължилите 30 години безуспешни усилия за мирно решаване на израелско-палeстинския конфликт.

Коментарите са изключени