Египет с рекорд на Гинес за най-голяма пречиствателна станцияРегионалният директор за Близкия изток и Северна Африка на „Световните рекорди на Гинес“ Ахмед Бакър Меклад обяви, че пречиствателната станция „Бахър ал Бакър“ е получила сертификат за най-голямата пречиствателна станция в света, съобщи МЕНА.

Капацитетът на съоръжението е 64.8 кубични метра в секунда, като в процеса на пречистване се използва и озон.Пречиствателната станция, която беше официално открита от египетския президент Абдел Фатах ал Сиси в началото на седмицата, е инспектирана в продължение на една година от екип на „Световните рекорди на Гинес“. През този период експертите са сравнили данните за „Бахър ал Бакър“ с други подобни проекти, предава БТА.

Станцията, смятана за един от най-важните за Египет проекти, ще обработва над два милиарда кубични метра отпадъчни води годишно, които ще се използват за напояването на 1400 квадратни километра земя в региона Синай. Съоръжението се намира в източната част на делтата на река Нил в град Бахър ал Бакър, на около 35 километра южно от Порт Саид.

В изграждането на пречиствателната станция са инвестирани 20 милиарда египетски лири (над 1 милиард евро).

Коментарите са изключени