Изненадващо изявление на Мерал Акшенер, единствената жена опонент на ЕрдоганВъпреки че до президентските избори в Турция има време /предвижда се изборите да се проведат през 2023 г./, горещо коментирана тема е кой или кои ще бъдат евентуалните кандидати, които опозиционният Национален алианс би номинирал срещу Реджеп Тайип Ердоган, предава БТА.

Сред кандидатите е посочена и Мерал Акшенер, единствената жена, лидер на политическа партия в Турция.Въпреки че Мерал Акшенер не успя да влезе като депутат на предишните избори, ръководената от нея „Добра партия“, която е в коалиционен алианс с основната опозицонна Народнорепубликанска партия, бeлежи силен ръст на рейтинга. Според социологическите агенции „Добра партия“ преминава 10-процентния праг за влизане в парламента.

„Добра партия“ обединява среди, които са опозиционни на националистическия лидер Девлет Бахчели, който към момента е най-верният съюзник на Ердоган.

Не са малко онези, които предполагат, че опозиционният алианс може да издигне Мерал Акшенер за кандидат за президент.

Точно в този момент обаче Мерал Акшенер направи изказване, което преобърна всички прогнози.

„Аз няма да бъда кандидат за президент. Но ще бъда кандидат за премиер“, заяви тя пред турска медия.

С това Акшенер потвърди основната линия, която ще следва нейната партия – връщане към парламентарната система, избор на президент със символични функции и обединяваща фигура, както и силна изпълнителна власт.

„Аз ще се кандидатирам за премиер в такава една система на парламентарните избори, каза тя.

В същото време Акшенер посочи, че няма никакви възражения срещу евентулна номинация за кандидат за президент на президентските избори на коалиционния си партньор Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, както и на кметовете на голямата община на Истанбул Екрем Имамоглу и на Анкара Мансур Яваш, които също се сочат за възможни кандидати за президентския пост на опозицията.

По винаги актуалния в турската вътрешна политика въпрос за представената в парламента прокюрдска Демократична партия на народите, част от депутатите на която, начело с лидера Селяхаттин Демирташ, са в затвора, а легитимността й се оспорва от някои среди начело с ултраноционалистите на Девлет Бахчели и се настоява за забраната й /заради ПКК/, Мерал Акшенер заяви следното:

„ДПН се намира напълно законно в парламента, защото е избрана с гласовете на хората, които са гласували за нея. Поради което партията е легална и действията й в парламента са съгласувани със законите на страната“.

Според наблюдатели кюрдският електорат ще бъде ключов както за избора на президент, така и за парламентарните избори.

Коментарите са изключени