Катар: Действията на талибаните в Афганистан са крачка назадКатар изрази днес разочарование от действията на талибаните в Афганистан, които са отстъпление от прогресивното законодателство на предишното правителство, съобщава БТА.

Тази позиция бе изразена от вицепремиера и министър на външните работи на емирството шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани след среща с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия „Ал Джазира“.„Някои действия, на които неотдавна станахме свидетели в Афганистан, предизвикаха разочарование и са крачка назад“, заяви той. „Ние се опитваме да покажем на талибаните, че ислямските страни могат да спазват законите си и да решават включително проблеми, свързани с правата на жените“.

Катарският външен министър призова временното правителство на Афганистан да „запази успехите, постигнати от афганистанците“, а също така призова страните в конфликта да започнат диалог за национално помирение. Министърът изрази убеденост, че не бива да се допуска изолиране на страната от международната общност. „Потвърдихме нашия ангажимент за поддържане на съюзническите страни в операциите по евакуация и оказване на съдействие за диалог с временното правителство на Афганистан“, добави той.

Афганистан беше една от главните теми, обсъждани на срещата с Борел. „Ние имахме дълги разговори с европейския представител по афганистанския въпрос“, заяви пред журналисти катарският министър и добави, че разговорът е минал в позитивна атмосфера.

Върховният представител на ЕС бе приет днес и от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Коментарите са изключени