Меркел подкрепя консервативния кандидат часове преди изборите в ГерманияГерманската канцлерка Ангела Меркел призова днес да се гласува в името на бъдещето на Германия за консервативния кандидат Армин Лашет. Тя взе участие в последния му митинг в навечерието на изборите с неясен изход, които ще обърнат страницата на 16-годишното й управление, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Става дума да гласуваме за бъдещето, за бъдещето на нашите деца и за бъдещето на техните родители. Само веднъж на четири години имате възможност да решавате на федерално ниво кой ще моделира това бъдеще за вас в Берлин“, каза канцлерката по време на митинг в подкрепа на Лашет в родния му град Аахен, в който участва и консервативният кандидат, леко изоставащ в анкетите от социалдемократа Олаф Шолц.„Трябва да вземете правилните решения, от това зависи вашето утре, тъй като става дума за вашата страна и вие решавате кое ще бъде бъдещото ви правителство“, което трябва да гарантира „благоденствието, сигурността и мира“, подчерта канцлерката.

„От утрешния ден зависи дали Германия ще остане стабилна“, добави Меркел, цитирана от ДПА.

Тя каза, че като премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Лашет се е отличил с „изграждане на мостове“ и че е показал с цялата си политическа дейност, че защитава солидарността, не само на теория, „а с много страст“.

„Светът се променя много бързо и следователно Армин Лашет има още много работа да свърши като федерален канцлер“, подчерта канцлерката.

Меркел се оттегля от поста след 16-годишно управление. Консервативният блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) изостава от левоцентристките социалдемократи в повечето последни анкети с едва няколко процентни пункта.

Изказвайки се на същия митинг Лашет подчерта: „Ако искате стабилност в Германия, ХДС/ХСС трябва да заемат първо място утре“.

Той добави, че евентуална лява коалиция е реална възможност, ако Германската социалдемократическа партия, „Зелените“ и крайнолявата партия „Левите“ успеят да съберат достатъчно гласове на изборите.

Кандидатът на социалдемократите Олаф Шолц предстои по-късно днес също да се появи на последната си предизборна проява в провинция Бранденбург.

Коментарите са изключени