Най-малко 9 починали след тест с непроверено лекарство срещу COVIDВерига от бразилски болници тествала непроверено лекарство върху възрастни пациенти с COVID-19, без тяхно знание, предаде СиЕнЕн.

Това е било като част от опита на президента Жаир Болсонаро да представи „чудодейно лекарство“, каза адвокат на лекарите пред сенатори.„Най-малко девет души загинаха по време на тестове във верига от болници „Превент“ от март до април 2020 г., но докладите бяха променени, за да се прикрие причината за смъртта“, каза адвокат Бруна Морато пред заседание в Сената.

Според съобщения в медиите собственикът и главен изпълнителен директор на болничната верига Педро Батиста призна миналата седмица  пред Сената, че докладите на пациентите са били променени, за да се премахне всяка връзка с COVID-19. Той отрече да е имало лекарствени тестове на пациенти без тяхно знание, като каза, че самите пациенти са поискали да участват в клиничните изпитвания и че лекарите са предписали лекарства, които считат за правилни.

„Лекарят е този, който предписва лекарството, и по това време всички си спомниха коментарите на президента Болсонаро и други влиятелни хора, така че имаше много пациенти, които искаха рецепти“, каза Батиста, цитиран от bg-voice.com.

Морато представлява 12 лекари в Prevent Senior. Ть заяви, че компанията е заплашвала и е уволнявала лекари, които не са съгласни с предварително определено „оборудване за covidium“, съдържащо хидроксихлорохин, еритромицин и ивермектин.

„Няма научни доказателства, че тези лекарства помагат за лечение на коронавируса“, каза тя.

По думите й лекарите са били посъветвани да не обясняват как се лекуват пациентите или техните близки. „Целта беше да се покаже, че има ефективно лечение срещу COVID“, добави тя.

Министерството на здравеопазването не е коментирало такава информация и не е ясно, както пишат медиите, доколко правителството знае за предполагаемите тестове.

Коментарите са изключени