Осъдиха осем българи в Сиена за кражба на индустриална техника за милиониБанда от осем българи, обвиняеми за кражби от фабрики и промишлени складове в Италия, беше осъдена от Съда в Сиена. Осмината са получили различни присъди, вариращи от 1 г. и 4 мес. до 3 г.и 7 мес. затвор, според медиите в Тоскана. Българите са били обвиняеми по различни престъпления, сред които от участие в престъпна банда до укриване на крадени вещи.

В периода от 2018 до февруари 2020 г. бандата българи направила най-малко 40 удара в Централна и Северна Италия, причинявайки щети за поне 2 млн.евро. Пет от ударите били в зоната на град Сиена. Българите крали индустриална техника и по адриатическото крайбрежие. Сред най-силно засегнатите от кражбите на българите индустрии били „Прамак”и „Имер”.Благодарение на сътрудничеството на италианските и българските власти станало възможно да се разбере къде точно в България била укрита плячката на бандата. Част от откраднатите предмети са върнати на италианските фирми.

Както „24 часа” съобщи на 16 юни 2021 г., при акция на ГДБОП и жандармерията са били задържани двама дупничани и мъж от село Джерман. Същевременно италианските власти задържаха други трима мъже от Дупнишко. Арестите в България са били по искане на италианската прокуратура, която водеше разследването срещу организирана престъпна група. Откраднатите предмети в Италия били продавани в Дупница и други градове в страната.

Коментарите са изключени