Приближени на Меркел политици претърпяха мажоритарно поражение на изборите в ГерманияМинистрите на отбраната и на икономиката, Анегрет Крамп-Каренбауер и Петер Алтмайер, както и началникът на канцеларията на Ангела Меркел са сред приближените на федералната канцлерка, претърпели драматична загуба на произведените в неделя парламентарни избори в Германия, предаде Франс прес.

Тези трима политици от Християндемократическия съюз (ХДС) бяха победени в избирателните си райони на мажоритарния вот за място в Бундестага. Заради сложната избирателна система, която съчетава мажоритарен вот и пропорционално гласуване и изисква от избирателите да гласуват и за мажоритарен кандидат, и за листи с пропорционални кандидати, тези съюзници на Меркел все пак имат шансове да попаднат в долната камара на германския парламент, предаде БТА.Пораженията им при мажоритарния вот обаче правят още по-мрачна равносметката за включващия ХДС и традиционния му баварски съюзник – Християнсоциалния съюз (ХСС), консервативен блок, паднал до исторически най-ниския си резултат от около 24,5 процента, както и за канцлерката, която не успя да осигури приемственост на поста, отбелязва АФП.

Министърката на отбраната Крамп-Каренбауер беше изпреварена в провинция Саар от кандидат на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която получи най-много гласове на изборите. Бивша председателка на ХДС, тя беше смятана за наследницата на Меркел, преди да се оттегли от лидерския пост в партията миналата година заради липса на вътрешна подкрепа.

Ръководителят на канцеларията на Меркел, един от най-близките й съветници, също загуби от кандидат на ГСДП, в провинция Хесен. Но и Браун, също като Крамп-Каренбауер, е водач на пропорционална листа и може да влезе в Бундестага.

Министърът на икономиката Алтмайер, един от доверениците на канцлерката, беше победен в провинция Саар от външния министър – социалдемократа Хайко Маас.

Друг признак, че тези избори помрачават оттеглянето на канцлерката, чиято популярност остава висока, е, че кандидатът на ХДС в историческия избирателен район на Меркел, в североизточната провинция Мекленбург – Предна Померания на брега на Балтийско море, също се провали. И той бе победен от своя съперник от ГСДП.

Други водещи политици от ХДС, които понякога бяха сред най-ожесточените съперници на Меркел, обаче бяха преизбрани в Бундестага. Това са либералът Фридрих Мерц, досегашният председател на долната камара на парламента Волфганг Шойбле и министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

Коментарите са изключени