Путин към новите депутати: Борете се с бедността в страната!Руският президент Владимир Путин призова днес депутатите от новоизбраната Държавна дума (долната камара на парламента) да се борят с бедността, описвайки явлението като „главния враг“, пред който е изправена страната, съобщи ДПА, предаде БТА. 

В Русия хората получават заплати средно от по няколкостотин долара на месец.Путин каза на петте парламентарни групи да работят заедно, за да приемат нови закони, осигуряващи икономически растеж, и даде указания на правителството да осигури повече социална подкрепа на нуждаещите се.

Държавната дума се събра днес на първата си сесия след изборите, които се състояха преди повече от три седмици и бяха помрачени от многобройни сигнали за манипулации.

Половината от депутатите в 450-местната Държавна Дума за първи път влизат в законодателния орган.

При откриването на сесията изказване направи 84-годишната Валентина Терешкова, първата жена, летяла в Космоса (през 1963 г.), която похвали Путин като гарант за стабилност.

Терешкова е една от малкото жени в Държавната дума – едва 16,7 процента от депутатите са жени.

Сред депутатите има знаменитости, спортисти и много бизнесмени. Много известни политици, избрани в Думата, обаче се отказаха от мандатите си и ги преотстъпиха на други кандидати, отбелязва независимият информационен сайт „Медуза“.

Външният министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу също се отказаха от местата си в Държавната дума. Като цяло една пета от депутатите в долната камара на парламента са заели места, за които не са били избрани, съобщи „Медуза“.

Сега в държавната дума има пет партии, всички от които са смятани за лоялни към правителството на Путин.

Един от най-изявените критици на властите е изтърпяващия присъда опозиционер Алексей Навални, който бе изключен от участие на изборите, състояли се от 17 до 19 септември. Неговите сподвижници се оплакаха от масови изборни измами, а независими наблюдатели на вота регистрираха хиляди нарушения.

Руската Централна избирателна комисия отрече всички тези твърдения./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени