Разработват ваксина срещу Ковид-19 от кората на дърво, растящо в ЧилиУчени разработват ваксина срещу новия коронавирус, съдържаща вещества от кората на сапуненото дърво, което е типично за Чили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това са редки вечнозелени растения, които от доста време се използват от племето мапуче за направата на сапуни и лекарства.

В последните години обаче те се използват при много успешната ваксина срещу херпес зостер и при първия в света препарат за имунизация срещу малария. Прилагат се също като разпенващи агенти за продукти в храни, напитки и в минната промишленост.Две молекули сапонин, извлечени от кората на подрязаните клони на по-стари дървета в чилийските гори, се използват от фармацевтичната компания „Новавакс“ във ваксината й срещу новия коронавирус. От тях се прави помощно вещество, стимулиращо имунната система.

В следващите две години американската компания планира да произведе милиарди дози от препарата, който да достави в държавите с ниски и средни доходи. Така „Новавакс“ ще стане най-големият доставчик на ваксини срещу Ковид-19 в света.

Засега обаче не е ясен колко са здравите сапунени дървета в Чили, които могат да се използват за извличане на сапонини/* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени