Русия може да увеличи износа на газ за ЕвропаРусия има възможност да увеличи значително доставките на газ за Европа, обяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция (МАЕ) пред в. „Файненшъл таймс“, цитиран от агенция „Фокус“.

Според Бирол става дума за увеличаване на доставките с 15%, което би имало успокояващ ефект на пазара. Шефът на МАЕ смята, че покачването на цените на газа в Европа е причинено, наред с други неща, от бързото възстановяване на световната икономика след пандемията от коронавирус.В сряда руският президент Владимир Путин подкрепи инициативата за увеличение на доставките на газ на фона на покачващите се цени на енергията в Европа. Обърна обаче внимание, че това трябва да стане не чрез спотовия пазар на ЕС, а чрез Санкт Петербургската фондова борса и не в ущърб на руските интереси.

В същото време Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, посочи, че Русия има история на използване на енергията като инструмент на изнудване, кто политическо оръжие./* (c)AdOcean 2003-2021, vgb_bg.24chasa.bg._______ Smart Lazy */
ado.placement({id: ‘ado-wSWVs79y7cCEPuViApViZkmyXlPQ2fuptXp4c.66yaX.B7’, server: ‘vbbg.adocean.pl’ });

Коментарите са изключени