Социалдемократите в Германия с преднина пред ХДС два дни преди вотаПреднината на социалдемократите в Германия пред консерваторите от ХДС два дни преди изборите за Бундестаг е само между 1 и 3 процента, сочат проучванията от днес.

В последния телевизионен дебат между партийните лидери снощи двама водещи кандидати за канцлерския пост се застъпиха за по-силна и суверенна Европа.„Европа трябва да говори с един глас, ако иска да бъде чута на световната политическа сцена“, заяви Олаф Шолц, кандидат на социалдемократическата партия и най-предпочитан бъдещ канцлер. По думите му успехът на европейския проект е основна задача на Германия, която ще продължи да работи за сътрудничеството между всички страни-членки. А Берлин разчита затова на Франция.

„Заедно с Франция трябва да гарантираме напредъка на Европа. Нашето партньорство е изключително важно“, подчерта Шолц.

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет изрази съжалението си, че външната политика, включително и бъдещето на ЕС, не е била сред водещите теми на предизборната кампания.

„Трябва ни повече Европа. Трябва да говорим с един глас. Трябва да започнем общи проекти, включително и отбранителни“, смята Лашет.

Коментарите са изключени