Социалдемократи и християндемократи с почти равен резултат на вота в ГерманияСоциалдемократите и християндемократическият блок, които управляват сега в голяма коалиция, водят с почти равен резултат от 25 процента на произведените днес парламентарни избори в Германия. Това показват данните от екзит пол, които бяха публикувани след края на изборния ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трети в анкетата, направена по поръчка на телевизия А Ер Де, са Зелените с 15 на сто.Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (СДП) и крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“. Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия „Левите“ с около 5 на сто.

Това е най-слабият резултат след Втората световна война на Християндемократическия съюз (ХДС) на оттеглящата се след 16 години на поста канцлерка Ангела Меркел и неговия традиционен баварски съюзник – Християнсоциалния съюз (ХСС).

Според друго проучване екзит пол – направено по поръчка на телевизия Цет Де Еф, – Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е първа с 26 на сто – с два процента пред блока ХДС/ХСС, съобщи Франс прес.

„Ройтерс“ отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и СДП, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.

Прогнозните резултати до голяма степен са в унисон с предварителните очаквания за необходимост от трипартийна коалиция.

Коментарите са изключени